Mobbing-ul pe larg – Emisiunea Alternative

In urma cu exact un an, in martie 2012, am avut placerea de a participa la o emisiune la „Amiabil TV” pe tema mobbing-ului, moderata de dl Dragos Radulescu, Conf. univ. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, specializat în „Medierea conflictelor în Uniunea Europeană”.

Alaturi de colega mea, avocat, dna Mihaela Onofrei, am avut prilejul de a prezenta pe larg aspectele definitorii ale fenomenului de mobbing, specificul centrului antimobbing infiintat de Asociatia COLFASA si de a  realiza clarificarile necesare. Urmarind emisiunea veti afla:

1. Ce este mobbing-ul si de unde provine termenul? Cum poate fi recunoscut fenomenul – care sunt actiunile de tip mobbing, formele de agresiune specifice?

2. Nu scrie in fisa postului de obicei ca angajatul executa orice sarcini ii traseaza superiorul sau ierarhic?

3. Daca un angajat nu primeste o prima (ca beneficiu la locul de munca) se poate plange ca este victima a mobbing-ului?

4. Cine poate fi agresorul? (Tipurile de mobbing)

5. Care sunt consecintele pe care le resimte victima la locul de munca?

6. Care este procesualitatea fenomenului de mobbing? Cum apare si cum evolueaza? (Fazele mobbing-ului)



7. Care sunt efectele mobbing-ului?

8. Ce poate face o victima in situatie de mobbing? Cum se poate apara?

9. Daca victimele nu apeleaza la un psiholog nu au cum sa rezolve? Nu exista si modalitati alternative, de ex. sa mearga la Biserica sau sa se planga prietenilor? (Modalitati concrete de a depasi situatia de mobbing – tipuri de resurse la care o victima poate face apel) – Necesitatea interventiei de specialitate.

10. Ce este centrul anti-mobbing si ce servicii ofera? (Prezentare Centru, date de contact si proiect “Femeia conteaza!”)

11. Spuneati “Femeia conteaza!”, numai femeile pot fi victime si pot beneficia de serviciile centrului, …deja ma simt discriminat ca barbat? (Clarificarea grupului tinta din cadrul poriectului si faptului ca exista doar sensibile diferente in ceea ce priveste impartirea pe sexe in randul victimelor).

12. Ati avut si victime barbati?

13. Cam cate cazuri ati descoperit pana acum? (statistici centru anti-mobbing)

14. Exista o linie foarte subtire intre hartuirea psihologica, hartuirea sexuala sau omul care isi inchipuie ca este hartuit? (diagnostic diferential din punct de vedere psihologic si legal)

15. Exista vreo sanctiune clara ce se poate aplica si cine poate sa o aplice? (legislatia in domeniu – pasii indicati a fi urmati si instrumentele legislative specifice)



16. Spuneati ca aceasta hartuire se face prin mijloace psihologice, este realizata prin insinuari, amenintari – cum poate fi demonstrata daca nu este ceva scris?

17. Cum se pot diferentia actele de hartuire de acele glume care sunt percepute ca violente doar de persoana?

18. Daca va vine o victima exista un profil psihologic al acesteia? Cum arata el? Cine poate fi victima? Are studii nu are studii? E inalta, e simpatica? (Profilul victimei mobbing-ului)

19. Victimele mobbing-ului sunt pasionate de ceea ce fac la locul de munca? Sunt iubite de clienti?

20. Persoanele supuse mobbing-ului fac greseli sau sunt profesionisti?

21. Cum se finalizeaza? Eu sunt cel hartuit. Ce variante am?  Imi dau demisia? Ma duc in alta parte, am uitat de perioada asta si este un capitol incheiat? Daca ma dau afara?

22. Nu ma pot duce in instanta sa ma pland de acest fenomen? Nu poate fi incadrat ca o boala profesionala, putem vorbi de asa ceva?



23. Depun colegii marturie in instanta pentru cei supusi fenomenului de mobbing?

24. De unde ma pot eu informa? Exista o literatura, carti, reviste scrise pe aceasta tema daca mi se pare ca sunt in situatie de mobbing?

25. Invitatia de a scrie un articol pentru revista emisiunii – numarul 2 / 2012. „Revista romana de ADR. Alternative. Dispute. Resolution. Solutionarea alternativa a conflictelor”

Despre floriandronache

Iubesc clipa prezenta, iubesc sa stiu cine sunt, de unde vin si incotro ma indrept. Si… Iubesc oamenii, imi place sa ii descopar si imi place sa fiu printre si cu ei. Inca de mic copil am dezvoltat o pasiune din a ma intelege, a incerca sa ii inteleg pe ceilalti si a ma intelege pe mine in relatie cu ei. Probabil de aceea nu intamplator drumul carierei mele a condus inspre a deveni un specialist al domeniilor legate de OM / OAMENI. A fost cadrul profesional in care mi-am investit energia eliberata de vechea mea pasiune. Am incercat si reusit de cele mai multe ori in calitate de Trainer / Life & Career Coach sa le transmit celorlati din inspiratia mea si sa ii ajut sa-si atraga mai multa lumina in viata. Ca psihoterapeut / consilier psihologic am asistat cu daruire si dedicare oameni aflati in durere sau pur si simplu intr-o dificultate indiferent de aria vietii. Este vorba despre a-i asista pe ceilalti sa iasa din captivitatea inchisorilor trecutului sau din mreajele viitorului in care sunt absorbiti, si a-i ajuta sa se centreze pe prezent. Nevoia mea de ordine, structura si claritate, cumva partea logico-matematica din mine m-a atras si in mediu organizational, de business, deveniind pentru cativa ani Consultant Resurse Umane. Sunt in continuare interesata de tot ce inseamna dezvoltare personala si aducerea armoniei in viata mea si, de ce nu, a altora. E o adevarata provocare si ii felicit pe cei care reusesc pe deplin! Sunt o optimista innascuta sau cel putin asa am placerea sa cred! Am convingerea ca Binele exista in oameni si intre oameni si ca exista un Dumnezeu / Buddha / Brahman / Tao / Allan / Sinele (sau cum s-a fi numiind pentru fiecare dintre noi), care e in si printre noi si care ne urmareste ca pe un spectacol. Uneori se amuza de cum stim noi sa incurcam lucrurile, se bucura cu noi cand reusim sa le deznodam si sa iesim la lumina, e trist cand ne vede ca ne afundam mai tare in intuneric, poate plange o data cu noi cand ne vede ca ne contractam atat de puternic, ca ne punem limite atat de mari, granite rigide si ca ne asezam in propriile inchisori. Dar El e totusi linistit: stie ca mai devreme sau mai tarziu tot iesim din labirint, iar la lumina il vom vedea si ne vom bucura de El, de frumusetea Lui si Il vom imbratisa cu bucurie si atunci ni se vor deschide ochii si in sfarsit vom fi capabili sa vedem ca El suntem noi, mai exact Iubirea si Fericirea si Caldura de care suntem capabili si din care am rasarit si cu care ne-am hranit pentru a putea creste si prinde viata si a ne umple de ea. In timp am invatat un lucru esential: trecutul nu-l putem schimba niciodata, dar raportarea noastra la el da. Si o data ce schimbam perspectiva, ne schimbam noi, ne comutam de la partea intunecata a Existentei pe care nu ajunge “Soarele”, la cea luminoasa care se bucura de razele lui din plin!
Acest articol a fost publicat în Aparitii media, MOBBING și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu