Stop Bullying!

Motto: Fiecare elev are dreptul de a se simti in siguranta, respectat si acceptat.

Bullying-ul face referire la acele situatii in care cineva este incoltit si devine tinta rautatilor de tipul:

 • este supus tachinarilor si batjocorit;
 •  se fac glume proaste pe seama sa si se raspandesc comentarii jignitoare;
 • este poreclit, etichetat si denigrat;
 • sunt imprastiate barfe si zvonuri despre el/ea;
 • este izolat sau exclus dintr-un grup/ cerc / activitate;
 • este intimidat sau amenintat;
 • este tratat ca un obiect si nu ca o persoana (chiar in prezenta sa);
 • se vorbeste despre el/ea ca si cum nu ar fi de fata;
 • este lovit, imbrancit, impins, inghiontit, batut;
 • ii sunt distruse sau confiscate lucrurile personale;
 • este hartuit prin intermediul retelelor de socializare, al internetului – trimitandu-se mesaje amenintatoare sau false, imagini ofensatoare (cyber-bullying);
 • este atacat prin intermediul telefonului cu mesaje sau apeluri rautacioase.

Bullying-ul este atitudinea ostilaviolenta  emotionala si/ sau fizica ce se caracterizeaza prin trei elemente definitorii:

 • caracterul intentionat, deliberat (un bully (en) = bataus sau mai multi ataca, intimideaza, agreseaza in mod voit, sub o forma sau alta, o alta persoana, numita victima);
 • caracterul repetitiv – in situatiile de bullying agresiunea nu este una izolata, ci, in mod sistematic persoanei i se fac rautati;
 • implica un dezechilibru de putere – victima nu se poate apara, fie pentru ca este singura si impotriva sa sunt coalizate mai multe persoane, fie pentru ca agresorul are un ascendent de varsta sau de un alt tip.

Bullying-ul este o problema foarte serioasa si nu trebuie nicio clipa sa ne gandim ca pur si simplu face parte din viata noastra si sa ne resemnam cu acest lucru. Este distructiv si complet gresit si inacceptabil!

O persoana hartuita, singura, nu poate opri un bully. Dar ajutata, acest lucru va deveni posibil. De aceea, am decis sa dedic o pagina intreaga acestui fenomen, mai ales ca o data cu implicarea mea in proiectul „Aleg sa ma implic. STOP Bullying!” (implementat de Asociatia Spring, printre ai carei membri fondatori ma numar), am avut ocazia de a fi foarte aproape de dimensiunea practica a fenomenului- asa cum apare el in scolile din Romania.

stop bullying

Victima bullying-ului se simte: confuza, tematoare, bolnava, trista, nefericita, nu mai stie in cine sa aiba incredere, ajunge sa se auto-izoleze si chiar sa isi doreasca sa paraseasca definitiv scoala.

In functie de cat de puternic este bullying-ul, efectele pot fi unele dintre cele mai distrugatoare pentru o fiinta umana:

 • isi doreste sa renunte la scoala pentru ca nu mai suporta sa ajunga in situatii in care sa i se faca rau (abandonul scolar),
 • in urma conflictelor cu agresorii poate suferi urmari fizice grave astfel incat sa necesite spitalizare (vatamarea fizica),
 • isi poate dori sa se sinucida sau sa ia viata celui care i-a facut rau (suicid sau omucidere),
 • poate experimenta o teama foarte puternica, extrem de intensa si cosmaruri repetate, devine amortita emotional, nu poate dormi, nu se poate concentra (trauma psihica).

Mai multe lucruri despre fenomenul de bullying, despre ce inseamna si ce poate face un elev care se regaseste in ipostaza de victima, agresor sau martor, cum ar trebui sa reactioneze parintii, profesorii sau consilierii scolari, puteti gasi consultand materialele informative create de Asociatia Spring (pliant si brosura), site-ul acesteia, al proiectului, pagina de facebook unde exista articole si alte aparitii media – toate avand ca scop constientizarea si sensibilizarea opiniei publice cu privire la acest tip de violenta.

De indata ce am „Ales sa ma implic” si sa fac, alaturi de alti oameni interesati, ce stim fiecare dintre noi mai bine pentru a deveni realitate dezideratul „Stop bullying!”, am cunoscut si re-cunoscut o multime de persoane – suflete si minti frumoase, care fac posibila o experienta aparte pentru elevii de gimnaziu din scolile din Capitala. Va invit sa ii cunoasteti:

 • Anna-Maria Bitere este initiatoarea si coordonatoarea proiectului, presedinte al Asociatiei Spring;
 • Asistata indeaproape de specialistul PR si asistent proiect in aceeasi asociatie, Andreea Romeghe au mobilizat lucrurile astfel incat o idee frumoasa sa prinda contur si sa se materializeze intr-un proiect si in niste rezultate palpabile;
 • Asociatia Stage One Production – reprezentata prin actorii profesionisti Costel Cascaval, Paul Radu si Elias Ferkin sunt cei care au reusit sa ajunga cel mai aproape de sufletul elevilor prin piesa de teatru conceputa si pusa in scena de 4 elevi, tineri actori voluntari in proiect, cursanti ai Scolii de Actorie Victoria Art: Alex Dediu, Anisia Zlataru, Vlad Linta si Alexandru Dumitru. Elevii acestia frumosi si talentati prin rolurile interpretate au facut posibil sa se vada „pe viu” cum arata o scena de bullying in perimetrul scolii. Aceasta piesa de teatru o puteti urmari aici:
 • Asociatia Direct – reprezentata de dna Ioana Sandru, psiholog, doctor in domeniul bullying-ului, este implicata in proiect in sustinerea cursurilor de formare pe aceasta tematica adresate: consilierilor scolari, profesorilor si parintilor.
 • Doi tineri talentati, Tibi Galea si Andrei Dutu au conceput si interpretat o melodie „Merg inainte” cu un mesaj puternic anti-bullying, special pentru campania initiata de Asociatia Spring. Pe aceasta o puteti asculta pe youtube aici
 • In calitate de psiholog al Asociatiei Spring, eu am avut placerea sa ii insotesc pe elevii participanti la workshop-uri in explorarea si analiza psihologica a experientei traite in impovizatiile montate de actorii de la Stage One Production. In acest demers, elevii au vazut din interiorul ipostazei de victime, agresor si martor al unei situatii de bullying, cum este acest fenomen si ce implicatii are. Tot impreuna am reusit sa construim solutii adaptative in indiferent care dintre ipostaze se regasesc. Articolele pe care eu le-am scris referitoare la experienta din aceste intalniri cu eleviile puteti gasi: workshop 1, workshop 2, workshop 3, workshop 4, workshop 5 si workshop 6. Imagini si alte informatii legate de bullying, de la seminariile de informare si constientizare le gasiti tot pe site-ul Asociatiei Spring seminar 1, seminar 2, seminar 3, seminar 4, seminar 5 si seminar 6. De asemenea am avut ocazia sa prezint in brosura proiectului doua cazuri reale de bullying – unul din perioada gimnaziului si altul din liceu. In aceeasi brosura veti gasi amintite recomandari referitoare la ce poate face un elev in situatii de bullying prezentate de colega noastra, psih. Andreea Radu.

Proiectul „Aleg sa ma implic. STOP bullying!” a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Rezultatele proiectului sunt sumarizate in acest clip:

Fiecare dintre noi, fie ca suntem elev-coleg, parinte al unui copil-elev, profesor, adult care are in prejama sa elevi sau oricare alt rol posibil, sa incercam sa nu evitam sa ne implicam in aceste cazuri si sa facem ce putem mai bine din rolul nostru astfel incat sa preintampinam propagarea bullying-ului sau sa contribuim la a solutiona cazurile de bullying existente.

Reclame

3 răspunsuri la Stop Bullying!

 1. Pingback: PRIETENII DE SUFLET NU SE FAC CU PUMNUL | Flori Andronache's Blog

 2. Pingback: Conferinta final de proiect “Aleg sa ma implic. STOP Bullying!”- 27.03.2015 | Flori Andronache's Blog

 3. Pingback: Bullying-ul – risc pentru consum de substante | Flori Andronache's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s