CE FAC CAND SUNT HARTUIT LA LOCUL DE MUNCA DAR MI-E FRICA SA VORBESC DESPRE ASTA?

Alan Sklover, avocat specializat pe dreptul muncii, cu o vasta experienta in domeniu, ne vorbeste de cateva principii de actiune in situatiile complicate de la locul de munca in care ne confruntam cu un sef agresiv.

„6 PASI PENTRU A FACE FATA UNUI SEF HARTUITOR” (Six Steps to – „Beat the Beast”)

Pentru cei care nu au timp sa parcurga filmuletul, rezum indicatiile lui A.Sklover mai jos:

Clip-ul este concentrat pe redarea a 6 pasi pe care o victima a mobbing-ului ii poate face pentru a contracara comportamentul agresiv al superiorului sau. Sklover explica pentru inceput ca sunt importante 2 aspecte in situatiile de hartuire la locul de munca:

 • informatia – sa stii ce sa faci
 • inspiratia – sa stii cum sa faci

Cu toate ca inca legislatia din intreaga lume nu este inca atat de bine pusa la punct incat sa ii ofere o protectie foarte buna angajatului in situatii de bullying / mobbing, totusi acesta poate sa recurga la un proces de autojutorare („selfhelp” – cum e cunoscut in literatura de specialitate).

Cei 6 pasi pentru a invinge „bestia” sunt:

I. RECUNOASTE CA AI O PROBLEMA – DAR IA IN CONSIDERARE CA ESTE O PROBLEMA PE CARE O POTI REZOLVA

Acest pas se refera la a CONSTIENTIZA situatia cu care te confrunti (multi mobbizati au ajuns in situatii extrem de dificile pentru ca au negat mult timp ca se intampla intr-adevar ceva).

A accepta existenta problemei inseamna si a ii da masura potrivita si a intelege ca este DOAR O PROBLEMA care isi poate gasi si o rezolvare si, poate, una dintre cele mai bune daca este abordata in mod corect.

II. NU TE ANGAJA / IMPLICA IN JOCURILE PROSTESTI ALE SEFULUI HARTUITOR

Se refera la „meciurile” pe care le initiaza seful la locul de munca de tipul – tipete, argumentari si contra-argumentari, discutii inutile, care pot reprezenta doar o capcana pentru victima. In foarte multe situatii agresorii ISI DORESC ca victima sa fie atrasa in aceste confruntari, pentru ca sunt situatii in care stiu ca DOAR EI (MOBBERII) POT CASTIGA.

III. STRANGE DOVEZI DESPRE FAPTE / EVENIMENTE SPECIFICE – MARTURII, PROBE SI DOCUMENTE

Acasa (nu la birou) ia un pix si o bucata de hartie si fa o LISTA / JURNAL al faptelor, evenimentelor abuzive, al dovezilor care exista si care ilustreaza in mod concret hartuirea din partea sefului. Adauga pe aceasta lista si lucrurile „ilegale” sau nepotrivite pe care le face acest sef –  pe care le poti dovedi.

IV. REVEZI ROI-UL (REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA) / MANUALUL ANGAJATULUI SI POLITICILE COMPANIEI CARE INTERZIC HARTUIREA, OSTILITATEA, FRAUDA, NECINSTEA, DISCRIMINAREA, REPRESALIILE DE ORICE TIP

In marile companii (mai ales cele multinationale) exista in regulamentele interne mentiuni clare legate de faptul ca nu este tolerat la locul de munca niciun comportament discriminatoriu sau abuziv. In masura in care nu exista, totusi, in Constitutie, Dreptul muncii, Legea sanatatii si securitatii la locul de munca fac trimitere atat la protejarea sanatatii fizice dar si celei morale, psihologice.

V. ITOCMESTE O LISTA A DAUNELOR SUFERITE DE COMPANIE DIN CAUZA SEFULUI HARTUITOR – PLECAREA ANGAJATILOR VALOROSI, PIERDEREA CLIENTILOR, A INVESTITORILOR SAU FURNIZORILOR CARE ALEG SA NU MAI COLABOREZE CU ACEST SEF

Angajatii plus-valoare isi vor cauta medii de lucru mai linistite in companiile concurente, pentru ca nimeni nu isi poate pastra eficienta la locul de munca pe termen lung daca este pus sa lucreze in contexte de agresiune psihologica, fie ca sunt direct vizati sau doar martori la ceea ce se intampla.

Clientii pot de asemenea sa evite compania – pentru ca imaginea in mod cert are de suferit daca se stie ce fel de interactiuni umane au loc acolo. Incepe sa fie perceputa ca o organizatie bolnava – ceea ce nici nu este departe de adevar.

VI. REALIZEAZA O PLANGERE SCRISA / RECLAMATIE – A TUTUROR ACTIUNILOR GRESITE ALE SEFULUI HARTUITOR

In aceasta, urmareste sa:

 1. fii cat mai specific – enumera date cat mai concrete
 2. acuza mai putin, raporteaza mai mult – evita sa pui accent pe aspectele emotionale, concentreaza mesajul pe fapte
 3. fii cat mai cinstit posibil – nu exacerba nimic, nu diminua / omite nimic
 4. mentioneaza atunci cand nu esti sigur de ceva – „eu cred ca….dar nu sunt absolut sigur ca….”
 5. documentele pot sa nu sa existe – „banuiesc ca exista documentele doveditoare, dar nu am acces la ele / sau nu pot fi sigur de acest lucru”.

Sklover sugereaza ca aceasta plangere sa fie trimisa anonim (tocmai pentru ca in experienta sa a sesizat ca exista temerea angajatilor de a-si asuma „oficial” problema). Astfel, avocatul recomanda:

 1. nu mentiona numele tau in aceasta plangere – sau alte informatii care ar putea conduce la identificarea ta.
 2. cel mult mentioneaza-te intr-o lista de posibili martori
 3. realizeaza plangerea in format tiparit – nu scris de mana
 4. expediaza mail-ul in format de importanta crescuta – dintr-o destinatie de langa locul tau de munca nu de langa casa ta.
 5. destinatarul plangerii: CEO, Board-ul companiei, conducerea locala sau chiar procuratura (in multe cazuri faptele hartuitorului raportate pot reprezenta o infractiune).

In final, Sklover adauga ca, tiparirea plangerii o poate face o persoana care iti este foarte apropiata astfel incat atunci cand vei fi intrebat daca tu ai scris asta tu, sa poti raspunde in mod cinstit: „NU! Nu eu am scris asta” 🙂 De asemenea, transmiterea email-ului poate fi facuta de o persoana foarte apropiata (prieten foarte bun, un membru al familiei) astfel incat in momentul in care reprezentantii de la resurse umane vor intreba „Tu ai trimis asta?”, tu sa poti raspunde in mod cinstit ca „Nu, nu eu am trimis asta”. – acesta ar fi un raspuns cinstit la o intrebare imprecisa care te poate ajuta.

In scrisoarea transmisa este foarte important sa mentionezi:

 1. hartuirea (fiind specific: impotriva cui si cand s-a intamplat)
 2. cazurile de ostilitate
 3. atingerile neprietenoase si neplacute ( ex: imbranciri)
 4. aruncarea cu obiecte sau amenintarile fizice (aratarea cu pumnul – de ex, poate fi considerata o infractiune)
 5. frica  de consecinte (mentionata ca motivatie a transmiterii acestei plangeri)
 6. solicitarea unor masuri / actiuni disciplinare (astfel incat coportamentul abuziv sa fie stopat – fie ca este o simpla avertizare sau chiar indepartarea persoanei din functie).

Existenta sefului-hartuitor se face resimtita peste tot in lume din ce in ce mai mult. Este o problema des intalnita, care de cele mai multe ori este incorect gestionata si, drept implicatie, urmarile sunt dintre cele mai grave atat asupra victimei cat si asupra companiei.

Sklover ne asigura, in finalul prezentarii, ca este aproape imposibil ca urmand cei 6 pasi sa nu rezolvam o mare parte din problema.

Ce parere aveti? Sunt aplicabili la noi, in Romania, cei 6 pasi? Cunoasteti situatii de mobbing in care s-a incercat sa se faca ceva in vederea rezolvarii problemei si care a fost rezultatul?

Reclame

Despre floriandronache

Iubesc clipa prezenta, iubesc sa stiu cine sunt, de unde vin si incotro ma indrept. Si… Iubesc oamenii, imi place sa ii descopar si imi place sa fiu printre si cu ei. Inca de mic copil am dezvoltat o pasiune din a ma intelege, a incerca sa ii inteleg pe ceilalti si a ma intelege pe mine in relatie cu ei. Probabil de aceea nu intamplator drumul carierei mele a condus inspre a deveni un specialist al domeniilor legate de OM / OAMENI. A fost cadrul profesional in care mi-am investit energia eliberata de vechea mea pasiune. Am incercat si reusit de cele mai multe ori in calitate de Trainer / Life & Career Coach sa le transmit celorlati din inspiratia mea si sa ii ajut sa-si atraga mai multa lumina in viata. Ca psihoterapeut / consilier psihologic am asistat cu daruire si dedicare oameni aflati in durere sau pur si simplu intr-o dificultate indiferent de aria vietii. Este vorba despre a-i asista pe ceilalti sa iasa din captivitatea inchisorilor trecutului sau din mreajele viitorului in care sunt absorbiti, si a-i ajuta sa se centreze pe prezent. Nevoia mea de ordine, structura si claritate, cumva partea logico-matematica din mine m-a atras si in mediu organizational, de business, deveniind pentru cativa ani Consultant Resurse Umane. Sunt in continuare interesata de tot ce inseamna dezvoltare personala si aducerea armoniei in viata mea si, de ce nu, a altora. E o adevarata provocare si ii felicit pe cei care reusesc pe deplin! Sunt o optimista innascuta sau cel putin asa am placerea sa cred! Am convingerea ca Binele exista in oameni si intre oameni si ca exista un Dumnezeu / Buddha / Brahman / Tao / Allan / Sinele (sau cum s-a fi numiind pentru fiecare dintre noi), care e in si printre noi si care ne urmareste ca pe un spectacol. Uneori se amuza de cum stim noi sa incurcam lucrurile, se bucura cu noi cand reusim sa le deznodam si sa iesim la lumina, e trist cand ne vede ca ne afundam mai tare in intuneric, poate plange o data cu noi cand ne vede ca ne contractam atat de puternic, ca ne punem limite atat de mari, granite rigide si ca ne asezam in propriile inchisori. Dar El e totusi linistit: stie ca mai devreme sau mai tarziu tot iesim din labirint, iar la lumina il vom vedea si ne vom bucura de El, de frumusetea Lui si Il vom imbratisa cu bucurie si atunci ni se vor deschide ochii si in sfarsit vom fi capabili sa vedem ca El suntem noi, mai exact Iubirea si Fericirea si Caldura de care suntem capabili si din care am rasarit si cu care ne-am hranit pentru a putea creste si prinde viata si a ne umple de ea. In timp am invatat un lucru esential: trecutul nu-l putem schimba niciodata, dar raportarea noastra la el da. Si o data ce schimbam perspectiva, ne schimbam noi, ne comutam de la partea intunecata a Existentei pe care nu ajunge “Soarele”, la cea luminoasa care se bucura de razele lui din plin!
Acest articol a fost publicat în Articole consilierea in cariera, MOBBING și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la CE FAC CAND SUNT HARTUIT LA LOCUL DE MUNCA DAR MI-E FRICA SA VORBESC DESPRE ASTA?

 1. sorescu luminita zice:

  Buna ziua. Abia acum am descoperit aceste lucruri si sunt mirata oarecum, pentru ca la noi nimeni nu discuta aceste aspecte. Eu sunt profesoara si am un director abuziv. Sa va explic: desi imi fac treaba cat de bine pot, niciodata nu punctez. La mine tipa mereu, ma suna si ma cearta ca pe un copil pentru diverse, niciodata nu are timp sa discute problemele pe care le am la clasa etc. La examenul de corigenta , de pilda, a urlat efectiv la mine sa merg cu taxiul dupa un elev care nu s-a prezentat, in fata celorlalti elevi, altadata, cand incercam sa-i expun situatia unui elev cu absente m-a ignorat si a vorbit la telefon , fara a-mi raspunde. Atunci cand i-am supus vizarii un proiect educativ mi l-a inapoiat spunand ca nu e corect intocmit , desi in anul anterior, desi era la fel, dar il daduse colega, nu a obiectat. ba mai mult, nici „nu a avut timp” sa spuna ce e gresit… de cate ori trebuie sa rezolv o problema a clasei mele si depinde de el, trebuie sa-abordez de nenumarate ori, pentru a-si face timp sa ma asculte.
  As avea nevoie de cateva sfaturi pentru a gestiona situatia.
  multumesc

  • Nu stiu daca mai este de actualitate, dar intr-adevar directorul despre care vorbiti manifesta comportamente nepermise si ilegale la locul de munca. In masura in care situatia este inca prezenta, va rog sa luati in considerare ca puteti lua atitudine inclusiv pe cale legala (vezi legea 229/2015). Astept un semn de la dvs (preferabil telefonic) daca aveti nevoie de mai multe informatii.

 2. Ioan zice:

  Singurii pasi de luat in considerare este analiza personala a hartuirii… Da, este bine sa pui pe hartie ce se intampla.. Recomand inregistrarea audio permanenta a celor care te agreseaza..Apoi recomand ca inregistrarile sa fie trimise anonim la Politie. Atat ne permite legea in Romania.

 3. Tarniceru Gabriela zice:

  Multumesc frumos. Da sunt importante informatiile pe care le-am obtinut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s