Consiliere parentala

Consilierea si educatia parentala reprezinta preocupari dragi mie.

Radacinile preocuparii vin din liceu, cand, in clasa a XI-a, ni s-a introdus o noua materie: „Psihologia copilului”. Mi s-a parut fascinanta, mai ales, cand, in practica noastra din gradinita si scolile primare, aveam si cadrul in care sa vedem ce se verifica si ce nu din ce scria „la carte”. Astazi, la aproape 20 de ani de atunci, constat ca putine lucruri mai sunt valabile. Copiii vin intr-o alta lume care se schimba intr-un ritm ametitor. Prin urmare si tabloul dezvoltarii lor este altul. Mi se pare o provocare, poate una dintre cele mai mari, nu numai ca psiholog, dar si ca parinte, ca om, sa  poti inspira si insoti cresterea unui suflet intr-un mod armonios, sanatos, frumos, fara sa produci rani prea mari, fara sa ciopartesti caracterul/ personalitatea prea mult. Cineva spunea ca un copac daca il lasi sa cresca – creste si de la sine, dar, daca il ingrijesti, ii oferi ce are nevoie si il asisti, atunci va creste inalt, frumos, sanatos si va da roade dintre cele mai bune. Asa sa fie si cu copiii nostri?

Din toamna anului 2016, Radio Romania Cultural prin dna Lidia Laic mi-a lansat o provocare foarte frumoasa – aceea de a oferi, in calitate de psiholog, „Un ghid pentru parinti” – recomandari celor care au devenit parinti sau isi propun sa o faca. 

parinti si copii

Sursa foto: aici

Rezumatul din interventiile deja difuzate in cadrul emisiunilor „Orasul vorbeste!” (joia de la ora 10:10) si „I Clasa” (de la ora 16:00) il puteti gasi in articolele de mai jos:

 1. Recomandari pentru proaspetii parinti.
 2. Aparitia unui al doilea copil in familie.
 3. Gestionarea furiei copiilor.
 4. Fricile nocturne.
 5. Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate.
 6. Cum alegem jucariile potrivite pentru copii.
 7. Cum, daca si cand sa spui Nu copilului.
 8. Parinti prea ingaduitori si parinti prea exigenti.
 9. Minciunile copiilor.
 10. Daca si in ce conditii e recomandat sa ne laudam copiii.
 11. Generozitatea la copii.
 12. Inteligenta emotionala a copiilor.

 

Iar in anul scolar 2017-2018 colaborarea continua in acelasi stil. Primele teme abordate sunt:

 • Responsabilizarea sanatoasa a copiilor.
 • Tranzitia la copii. Trecerea de la un ciclu scolar la altul. Implicatii emotionale si psihofizice.

Daca in afara articolelor de mai sus doriti informatii suplimentare, va rog nu ezitati sa ma contactati sau sa consultati cateva referinte bibliografice:

 • „Puncte de cotitura” – T.Berry Brazelton, Ed. Fundatia Generatia.
 • „Retete de jocuri – de ce si cum sa te joci cu copilul tau” Lawrence J. Cohen, Ed. Trei.
 • „Ghid de buzunar pentru parinti” Gail Reichlin, Caroline Winkler, Ed. Curtea Veche.
 • „Child psychology – A contemporany view point – Third Edition” – E.Mavis Hetherington / Ross D. Parke Ed. Mc.Graw-Hill, Inc..

Reclame