Consiliere in cariera (profesionala/vocationala)

  Ce este consilierea in cariera?

In prezent, datorita situatiei economice precare in care ne aflam, teama de a pierde locul de munca sau de a esua in a identifica unul nou devine din ce in ce mai mare. Piata muncii nu mai suporta o fluctuatie de personal atat de mare ca in trecut din initiativa salariatului, iar castigarea unui post bun incepe sa devina o adevarata realizare, indiferent de nivelul de care vorbim. Este o realitate economica ce incurajaza afirmarea talentelor in campul muncii, ceea ce a condus la o mai mare preocupare si a candidatilor fata de cum isi pot alege un job potrivit si fata de cata grija si atentie sa acorde fiecarui pas pe care il fac in domeniul carierei. In acest sens s-a dezvoltat din si in Romania un serviciu cunoscut sub diferiti termeni: „Career coaching”, „Consiliere profesionala”, „Consiliere vocationala”, „Consilierea in cariera”. Desi in mare parte acesti termeni se suprapun din punctul de vedere al finalitatii obtinute de beneficiar, serviciile se diferentiaza din punct de vedere al modalitatii de interventie. Insa factorul comun si scopul ultim al lor este o mai buna cunoastere de catre beneficiar a  intereselor profesionale, o cat mai buna descoperire a resurselor proprii, o orientare cat mai eficienta in piata muncii astfel incat sa ajunga la a accede la acel drum in cariera care il implineste si ii aduce mari satisfactii personale.

  Etape de desfasurare a unui program de consiliere in cariera

Etapa 1: Interviul de cunoastere:

 • Discutie pe CV (centrare pe aspectele profesionale din trecut si prezent) – cine am fost si cine sunt;
 • Testarea si evaluarea psihologica;
 • Exprimarea nevoilor si intereselor profesionale, dorintelor si asteptarilor – ce caut sa devin.

 Etapa 2:

  • Prezentarea rezultatelor evaluarii psihologice si discutarea pe marginea acestora – ce mi s-ar potrivi din ceea ce imi doresc;
  • Formularea unui plan de cariera de catre beneficiar cu suportul specialistului – exemple de joburi din piata care sunt compatibile cu profilul meu psiho-profesional;
  • Identificarea nevoilor de formare / perfectionare profesionala si stabilirea unui plan de actiune: inscrierea la diverse cursuri, traininguri etc – ce achizitii mai am de facut.

 

Etapa 3: 

 • Mentinerea legaturii pe mail / telefonic cu beneficiarul si prezentarea ofertelor de angajare intr-o perioada de 3 luni de zile; (incercarea plasarii candidatului in postul potrivit).

Beneficiarul poate solicita o a intalnire suplimentara pentru:

 • reajustarea planului de cariera;
 • Conceperea CV-ului intr-un format profesionist;
 • Conceperea scrisorii de intentie, etc.

Atentie! O etapa nu echivaleaza cu o sedinta. In functie de fiecare beneficiar in parte, fiecare etapa presupune un numar variabil de intalniri.

  Cui se adreseaza? Beneficiile clientului

  Tuturor celor care le pasa de viata lor profesionala: O zi de planificare inteligenta si asistata profesionist poate salva 1 an / mai multi de incercari si erori in joburi nepotrivite.

Nivelul I – entry level:

  • liceeni in ani terminali, in pragul de a-si alege o facultate;
  • studentilor interesati de un loc de munca
  • absolventilor la inceput de cariera

 

Nivelul II – pozitii de la middle management in sus si specialistilor:

 • disponibilizati;
 • Celor ce vizeaza reorientare profesionala – din diverse cauze ca: rutina, plafonare, stres organizational.

  Pe scurt, tuturor celor care vizeaza:

 • Dezvoltarea carierei – evolutia profesionala;
 • Reorientarea profesionala;
 • Alternative profesionale;
 • Oportunitati de cariera;
 • Identificarea talentelor ascunse.

Modalitati de inscriere:

Telefon: 0726 102069 (Flori – Ana Andronache)

Email: flori.andronache@yahoo.com

Reclame

13 răspunsuri la Consiliere in cariera (profesionala/vocationala)

 1. Valentina zice:

  Buna ziua,

  as vrea sa urmez un program de master in psihoterapie, insa nu reusesc sa ma hotarasc in cadrul carei universitati. Va rog, imi puteti recomanda o universitate buna?

  Va multumesc,
  Valentina

  • Buna seara din nou,

   Depinde ce orientare preferati in terapie.
   Eu am urmat scoala experientialista, prin urmare va pot recomanda cu caldura programele de master din cadrul Universitatii din Bucuresti. Avantajul este in primul rand expertiza profesionala a unora dintre cei mai cunoscuti profesori / terapeuti din Romania, seriozitatea cu care se face scoala, usile care ti se deschid sa incepi sa practici aceasta profesie.
   Mai mult de atat, aici veti avea prilejul sa aveti contact si cu alte orientari (veti „face cunostinta cu ele: rogersiana, terapii scurte si centrata pe solutii, hipnoza, cognitiv-comportamnetala, psihanaliza, etc”), accentul punandu-se pe experientialism – terapii corporale, terapii expresiv-creative, dramaterapie, psihogenealogie, terapie trangenerationala. Dupa cei doi ani este foarte dificil sa nu va dati seama ce anume vi se potriveste.
   As fi nedreapta sa va recomand ceva ce nu am incercat. Ceea ce vreau sa spun este ca e posibil sa existe si alte mastere valoroase, insa in masura in care eu nu am avut acces la ele si deci nu le cunosc nu-mi pot exprima o pozitie fata de ele.
   In concluzie, va recomand ceva ce am incercat si am fost foarte multumita.

   Mult succes si inspiratie in alegerea pe care o veti face!

   Flori

 2. Valentin zice:

  Buna ziua.
  Ma numesc Valentin si m-ar interesa sa incep un curs/studii de consiliere profesionala/vocationala.Ma puteti ajuta cu un raspuns va rog?Multumesc!

  • Buna ziua Valentin,

   Sa inteleg intrebarea ta: doresti sa devii consilier in cariera, sa te formezi in acest domeniu sau doresti sa fii consiliat in cariera, sa beneficiezi de un program de consiliere profesionala/vocationala?

   Astept clarificarea intrebarii pentru a putea raspunde.

   Multumesc,

   Flori

 3. Stoianov Adrian zice:

  Bună ziua!

  Aş dori să particip la nişte şedinţe de consiliere!
  Simt nevoia să schimb ceva în viaţă şi simt că traiectoria prezentă nu e cea mai potrivită caracterului meu. Doresc nişte detalii, perioadă, bani, acte, etc.

  Vă mulţumesc!
  O zi bună!

 4. vali zice:

  consilierea vocationala este mult mai ampla. nu contine numai interviul de cunoastere si testarea psihologica. sunt si alte instrumente standardizate si nestandardizate cu care se poate lucra de la caz la caz

  • Multumim dl Vali pentru comentariu.
   Intaresc ceea ce mentionati dvs. Va invit sa ne impartasiti opinia referitoare la ce presupune consilierea vocationala. Si promit ca voi reveni si eu cu un articol in care sa detaliez ce inseamna mai exact si sa fac diferentierile de finete fata de celelalte doua servicii: consilierea in cariera si cea profesionala.

   Numai bine si va asteptam cu noi psotari!

   Flori

 5. Iulia Tanase zice:

  Din pacate sunt din ce in ce mai multi studenti dezorientati profesional si confuzi…

  • Va aprob. Asta si pentru ca sistemul de invatamant universitar nu ii ajuta prin corelarea materiilor / activitatii de la seminarii/laboratoare cu nevoia de pe piata muncii si cerintele / solicitarile reale din campul muncii.
   Astfel ca ai surpriza ca, desi terminand o facultate cu succes, sa ai serioase dificultati in a te integra pe piata muncii.
   Sunt studii corelationale care arata clar ca succesul academic nu este deloc direct proportional cu cel in cariera. Asta mi se pare ceamai mare aberatie a sistemului de invatamant in Romania! Depui un efort considerabil ani la randul sa te formezi intr-un anumit stil, sa acumulezi o tona de informatii ca, apoi, sa ai surpriza ca pentru a avea succes profesional mare parte dintre „valoroasele” achizitii sa le stergi si sa depui iarasi un numar de ani un efort cred ac si mai mare de a iti forma unele noi conforme cu ce cere piata muncii!

   Trist, dar adevarat!

   De aceea eu recomand dezvoltarea personala si profesionala de la varste cat mai timpurii si voluntariatele sau tot soiul de activitati extraprofesionale inca din liceu ori mai devreme. Acestea pot oferi cadrul formarii adevaratelor competente valorizate de piata muncii si care stau la baza construirii unei cariere de succes.

 6. Avram Cristina zice:

  Buna dimineata!As dori sa iau legatura cu dvs, pentru consiliere vocationala si /sau psihoterapie.Multumesc.

 7. CARCIOR CALIN zice:

  Buna ziua, as dori sa iau legatura cu dumneavoastra pentru cosiliere vocationala. Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s