Consiliere anti-mobbing

Seful te poate aduce in pragul sinuciderii – VIDEO pe www.acasatv.ro

Pentru ca fenomenul de mobbing (hartuirea psihologica la locul de munca) si centrul antimobbing pe care l-am coordonat din cadrul Asociatiei COLFASA, mi-au acaparat intreaga atentie in ultimii ani, m-am hotarat sa diseminez informatia despre acest subiect si prin acest canal.

CE ESTE MOBBING-UL?

Mobbing-ul este o formă de hărţuire psihologică sistematică la locul de muncă, atunci când un salariat este atacat şi stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare şi izolare, punându-se în pericol atât starea emotională cât şi abilitaţile profesionale ale victimei.

CE ESTE CENTRUL ANTIMOBBING?

Centrul anti-mobbing a luat nastere ca o parte a unui proiect european, „Femeia conteaza!”, unul dintre cele mai bune proiecte realizate in Romania. Nu o spun eu ci altii au recunoscut asta 🙂  (http://www.colfasa.ro/index.php/ro/news/189-proiectele-femeia-conteaza-si-integrare-pe-piata-muncii-sanse-sporite-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-la-gala-societatii-civile) Este o echipa foarte frumoasa in spatele acestui proiect care a realizat lucruri minunate si inca realizeaza chiar daca fiecare membru in alte contexte.

gala

Centrul a reprezentat o structura care si-a propus sa actioneze pe doua directii: preventie si combatere a hartuirii psihologice la locul de munca si a discriminarii.

• PREVENTIA MOBBING-ULUI

Intr-o modalitate mult simplificata, preventia mobbing-ului s-a realizeazat printr-o campanie de constientizare la nivelul tuturor persoanelor active pe piata muncii, prin seminarii si intalniri de informare si sensibilizare, conferinte si congrese stiintifice sau cursuri de formare pentru diverse categorii profesionale (avocati, medici, psihologi, mediatori, manageri de reusurse umane samd) – cei care intra prin natura profesiei mai usor in tangenta cu persoanele – victime ale fenomenului de mobbing. De asemenea, am considerat utila strategia de a organiza grupuri de dezvoltare personala centrate pe dezvoltarea unor abilitati care il va ajuta pe angajat sa se protejeze cat mai bine de situatiile care l-ar putea vulnerabiliza si l-ar putea aduce in punctul in care sa devina victima sau agresor in mobbing.

• COMBATEREA MOBBING-ULUI

Este realizata printr-o abordare interdisciplinara a efectelor mobbing-ului asupra persoanei, propunand masuri / actiuni de reabilitare a victimei (in planul sanatatii psihoemotionale, profesionale sau juridice). Astfel de servicii sunt:

1. Evaluarea situatiei de mobbing;

2. Consilierea juridica;

3. Consilierea psihologica;

4. Orientarea profesionala si/sau consilierea carierei.

In momentul in care Asociatia COLFASA m-a invitat in anul 2010 sa ma alatur echipei de implementare a proiectului nu stiam foarte bine nici macar ce presupune fenomenul de mobbing. Desi sunt psiholog si psihoterapeut practician marturisesc, ca pana nu am interactionat in mod direct cu persoanele care s-au confruntat cu fenomenul de mobbing nu am inteles cu adevarat ce inseamna acest fenomen. Imi amintesc ca prima oara cand am luat contact cu proiectul „Femeia conteaza!” am fost intrebata daca am auzit de cuvantul „Mobbing”, daca stiu ce inseamna. Am raspuns ca am auzit de termen la un curs optional din facultate din anul I, la disciplina „Psihologia stresului”, cand profesorul ne-a vorbit timp de 5 minute (dupa ceas) de acest concept, prezentandu-l pur teoretic si ramanand cu reprezentarea ca e ceva arid, o forma fara continut, fara corespondent in realitate. Cativa ani mai tarziu (cca 10) aveam sa ajung in ipostaza de a mi se oferi sansa de a coordona primul centru antimobbing din Romania!

Literatura de specialitate din Romania este destul de saracacioasa pe aceasta tema. Este surprinzator ca un fenomen atat de prezent pe piata muncii este in acelasi timp atat de putin cunoscut. Majoritatea persoanelor cu care am interactionat de la deschiderea centrului pana in prezent ne-au spus: “Cum?! Dar nu stiam ca ceea ce mi se intampla mie poarta un nume. Siii, mult timp nu mi-am dat seama ca nu e normal ceea ce mi se intampla ”.

Este un fenomen pe care atat persoanele care se confrunta cu el cat si apropiatii acestora trebuie sa il trateze cu multa atentie si seriozitate. De ce? Pentru ca efectele sunt dintre cele mai serioase in functie de stadiul de evolutie al lucrurilor. La inceput vorbim despre un usor disconfort, apatie si ingrijorare, insa toate acestea se pot transforma in cea mai mare trauma pe care o poate trai un om dupa moartea cuiva drag, asa cum ne declara un beneficiar al centrului.

Este vorba despre un dezechilibru de putere intre victima si agresor. Cand vorbim de hartuirea de la sefi catre angajati, recunoastem abuzul de putere dat de statut-ul profesional diferit, cand vorbim de hartuirea intre colegi identificam agresorii care sunt multi si prin asta castiga forta versus victima care este una.

Miza in mobbing:

Fie eliminarea din organizatie, fie izolarea, distrugerea reputatiei, statutului etc a persoanei tintite.

CE SPUN BENEFICIARII CONSILIERII ANTIMOBBING DESPRE MOBBING?

• „Agresorul mizeaza ca nu vei putea duce totul.”

• Un beneficiar ne spunea: “Este un razboi nedrept. Eu nu aveam o armata in spate si cu cat m-am luptat mai mult sa rezist cu atat am ajuns sa nu ma mai am nici pe mine.

• „Este o lupta cand pornesti singur pe drumul de a-ti apara drepturile care ajunge sa te sece. Ca barbat, nu am putut spune asta nimanui, nici acasa familiei, nici avocatei mele, dar am ajuns sa zac, am cazut fizic”.

•”Uitandu-ma la existenta mea asa cum era ea in plin fenomen de mobbing, mi-am dat seama ca directia in care ma indreptam  era inspre morga si nu inspre viata. A fost sfasietor pentru mine, care la 30 de ani ma stiam ca o persoana vesela, care are deja o cariera inceputa si care isi doreste o familie.”

CE-SI DORESC PERSOANELE HARTUITE LA LOCUL DE MUNCA?

Dreptate, reintegrarea pe piata muncii, recastigarea demnitatii la locul de munca. In traducere libera: ceea ce ar trebui sa isi doreasca un angajat la locul de munca.

Mai multe informatii despre Centrul Anti-Mobbing puteti afla de pe site-ul proiectului pe pagina de facebook a centrului: https://www.facebook.com/pages/Centrul-Anti-Mobbing/208350399221649?fref=ts

Un rezultat foarte important al proiectului il reprezinta aparitia primei publicatii centrata pe descrierea fenomenului si a modalitatilor concrete de combatere a efectelor acestuia. Am avut placerea de a coordona realizarea acestui volum care a vazut lumina tiparului la jumatatea anului 2012. Accesand link-ul de mai jos, puteti descarca gratuit cartea si puteti afla informatii detaliate atat despre fenomen, legislatia in Romania si in alte state, centru antimobbing – ca instrument de sprijin al victimelor mobbing-ului.

Mobbing-ul sau hărțuirea psihologică la locul de munca. Organizarea și funcționarea primului Centru Anti-Mobbing din România. GHID DE BUNE PRACTICI

coperta carte mobbing

Reclame

14 răspunsuri la Consiliere anti-mobbing

 1. Pingback: Despre “cancerul” din organizatii « FloriAndronache's Blog

 2. Rodica Stanculescu zice:

  Dupa o experienta de mobbing, in momentul in care ai scapat de cosmar, esti fericita o perioada de timp si apoi incerci sa intri pe o piata a fortei de munca, intr-o perioada de criza.Ce sfaturi am putea primi ca sa ne ajute sa ne reintegram cat mai rapid?

  • In intrebarea dvs sunt mai multe aspecte foarte important de analizat fiecare in parte.
   In primul rand, ce inseamna ca „ai scapat de cosmar”? Ai parasit organizatia? A fost solutionata situatia conflictuala in instanta / la nivel de organizatie? Nu stiu exact la ce va referiti, dar niste recomandari generale ar putea fi:
   1. Sa incerci sa intelegi care a fost sensul experientei de viata prin care ai trecut?
   – Cu ce rani / vulnerabilitati ai ramas si cum te afecteaza acum? In ce masura te vulnerabilizeaza situatia traversata la fostul loc de munca in cautarea unuia nou sau, daca l-ai gasit, in adaptarea la noul loc de munca.
   – Ce ai invatat din respectiva experienta si ce abilitati noi ti-ai dezvoltat in lupta de a face fata, pe care le poti folosi pe viitor?
   2. Sa te protejezi sanatos la noul loc de munca atat de colegii „otravitori” cat si de fricile tale care te pot determina sa ii percepi amenintatori.
   3. Sa incerci sa nu te (mai) identifici cu organizatia din care faci/ ai facut / vei face parte sau cu rezultatele tale la locul de munca. Astfel vei reusi sa „tai” legatura si te vei disponibiliza pentru o noua colaborare profesionala.
   4. Daca ai „scapat de cosmar”, ma astept sa fii in situatia in care pasii de mai sus sa fi fost parcursi deja cu succes. Atunci inseamna ca ai reusit sa iti dezvolti / intaresti anumite abilitati cum ar fi: comunicarea, capacitatea de a te pozitiona asertiv fata de ceilalti, capacitatea de a colabora etc. Foloseste-le la noul loc de munca! Inlocuieste neincrederea / suspiciunea (generate de experienta de mobbing) cu deschiderea catre ce urmeaza. Cu siguranta vei recunoaste din timp, elementele de toxicitate de la noul loc de munca daca vor mai aparea si, acum, ar trebui sa stii sa te protejezi sanatos (adica fara a devein nici agresiv, dar nici supus). Acum te vei concentra pe a te apara si mai putin pe a ataca.
   Desigur ca acestea sunt niste recomandari de principiu, intrebarea dvs a fost una mai generala. In masura in care aveti o intrebare mai punctuala, o astept cu interes.

   Va multumesc si numai bine!

 3. Rodica Stanculescu zice:

  Va multumesc pentru raspuns.Ma voi gandi la toate aspectele punctate de dvs. si voi incerca sa imi gasesc raspunsurile.

  De fapt eu ma refeream la un scenariu, sau la pasii pe care trebuie sa ii urmeze o persoana care a renuntat la un loc de munca in urma unui conflict care parea de nerezolvat si acum este in cautarea altui nou loc de munca;
  situatia economica actuala face si mai dificila gasirea unui job, in contextul in care in urma unui asemenea conflict iti sunt diminuate stima de sine, increderea in fortele proprii, etc.

  Dar intradevar, este foarte bine sa stii :
  – sa te protejezi de colegii toxici, dar si de fricile tale, care pot genera o noua situatie de criza, fara un motiv obiectiv.
  – sa inveti din experienta de viata anterioara, sa ii intelegi sensul.
  Ce am invatat din trista mea experienta?
  – ca viata este plina de surprize si ca nu poti sti niciodata la ce sa te astepti?
  – ca as proceda oricand la fel, ca sunt un anumit tip de om si ca nu m-as putea schimba, chiar daca asta inseamna sa pierd un lucru relativ important, cum ar fi un job, sau o pozitie?
  – pentru ca in orice situatie ai ceva de pierdut – nu poti sa renunti la convingeri, la constiinta, la demnitate pentru a avea un loc de munca.
  – realizez cat am fost de norocoasa ca am putut sa imi hotaresc propria soarta si sa iau o decizie corecta.
  – aveti dreptate, experienta ma va face mai prudenta pe viitor, sau cel putin voi incerca sa fiu.Prudenta e si un mod de a te apara.

  Intrebarile pe care mi le pun sunt:
  – oare imi voi mai gasi alt loc de munca?
  – daca da, va fi la fel de bine platit? desi acest lucru nici nu mai conteaza acum
  – daca da, mi se va potrivi? Voi reusi sa ma integrez? voi fi fericita?
  voi realiza ceva special? voi fi apreciata? Imi va placea ceea ce fac?

  • Ma bucur mult ca ne-ati impartasit din experienta dvs, va multumesc pentru asta si va doresc sa aveti parte de experiente pozitive de acum incolo.

   Referitor la scenariul de care ati mentionat mai sus, nu exista retete, insa eu fac cateva recomandari generale pentru persoanele supuse hartuirii psihologice la locul de munca, in momentul in care doresc sa se reintegreze pe piata muncii. Pasii ar fi:
   1.Sa te insanatosesti, sa ai grija de starea fizica si emotionala (in cele mai multe cazuri, aproape fara exceptii, mobbing-ul lasa „urme” in sanatatea noastra).
   2.Sa incerci sa iti descoperi resursele la care te poti conecta, astfel incat in locul tristetii, dezamagirii, deznadejdii sa pui speranta, incredere, optimism, bucurie, pofta de viata.
   3.In planul „de bataie” pe care ti-l construiesti in vederea reintegrarii pe piata muncii sa explorezi cat mai multe posibilitati, avand grija in permanenta sa iti amintesti de nivelul real al competentelor tale, si nu de cel inoculat de agresori (Din nou, in cele mai multe cazuri de mobbing, victima ajunge sa aiba o stima de sine scazuta pentru ca i s-a tot repetat in razboiul psihologic pe care l-a purtat, ca este incompetent. Astfel ajunge in cele din urma sa aiba dubii referitoare la propriile capacitati).
   4.Am intalnit multe cazuri in care persoana nu mai dorea sa activeze in acelasi domeniu – era o reactie de aparare, un fel de fuga de o parte dureroasa. Este nedrept, as putea spune, sa renunti la expertiza ta profesionala, la formarea si educatia ta, doar pentru ca cineva a conlucrat sa te aduca in punctul asta.
   Pe de alta parte, am intalnit si situatii in care persoana chiar si-a dat voie sa isi foloseasca talente carora nu si-a permis inainte sa le acorde atentie si chiar s-a reprofilat profesional. Prin urmare, verifica daca tendinta ta de a actiona in procesul de cautare a unui nou loc de munca, este o reactie de fuga / aparare sau un proces de descoperire a unor parti ascunse din tine, a unor noi aptitudini / talente.
   5.Tot legat de piata muncii, am vazut ca dupa o experienta dureroasa de mobbing, persoana nu mai poate tolera statutul de angajat. Cum are nevoie atat de partea financiara cat si de a presta o activitate profesionala, in foarte multe cazuri am vazut tendinta de a se orienta catre antreprenoriat. este exact situatia de mai sus. Uneori este o reactie de aparare – durerea si frica sunt prea mari sa revina la statutul de angajat, alteori chiar persoana isi da permisiunea sa exploreze si acest teren. Si o poate face bine.

   Acestea ar fi cateva elemente specifice si diferentiatoare de care este bine sa tina cont o persoana cu experienta de mobbing in procesul de cautare a unui nou loc de munca fata de persoana care nu a trait asta. In plus, apar recomandarile pentru orice persoana care traieste in Romania anului 2013, o perioada in care, asa cum spuneti si dvs, reverberatiile crizei economice inca se resimt.
   Iar legat de intrebarile pe care vi le adresati, eu nu va pot prezenta garantii, insa din ce am vazut in centrul antimobbing, cea mai mare parte a persoanelor asistate de noi si-au gasit un nou loc de munca, de multe ori la fel de bine platit, sau mai bine. Au reusit sa se integreze, desi nu s-a intamplat fara efort. Daca veti fi fericita, veti face ceva special, veti fi apreciata si va veti iubi activitatea depinde foarte mult de dvs, aceste aspecte sunt in mare masura legate de punctele de mai sus din raspunsul meu, indeosebi de primele 3.

   Va doresc mult bine si mult succes pe drumul vietii!

   Flori

   • Trist zice:

    Bună ziua!Din păcate, în acest moment, chiar simt ceea ce descrieți la punctele 4,5 îndeosebi.Sunt o astfel de victimă și tot încerc să rezist de vreo 4 ani încoace.M-aș bucura să pot fi consiliată undeva, nu vreau să renunț sub nicio formă dar nici nu știu cum să acționez.M-am gandit mult chiar la a pleca și am deschide un centru de consiliere în acest sens…nu mai știu cum să suport, zâmbesc dar este din ce în ce mai greu.

  • PESKY zice:

   Buna,

   Si eu am patit acelasi lucru.
   Te rog daca vrei putem discuta pe larg acest subiect si discret.

   Multumesc anticipat pentru raspuns,
   Peace

 4. PESKY zice:

  Buna ziua,

  Am rugamintea la Dvs. sa-mi spuneti cu cine pot lua legatura cu privire la astfel de cazuri de „mobbing”, unde exista in Bucuresti, spre ex. un astfel de centru sau daca Dvs. aveti dispobibilitate in vedere unei discutii libere depsre acest subiect ar fi minunat.

  Cu deosebita consideratie,
  Peace

  • Buna ziua,

   Va propun sa ma contactati telefonic (0726 102069) pentru a va oferi informatii actualizate despre centrul antimobbing din Bucuresti si a stabili, impreuna, in ce masura va putem oferi un sprijin conform nevoilor dvs.

   Un sfarsit de saptamana odihnitor,

   Flori

 5. cristina zice:

  cum sa facem sa avem acces la ghidul dvs. Daca linl ul ghisului este cel de mai sus, nu pot sa il accesez.

 6. Cristina Habol zice:

  Buna,
  Ma confrunt cu o situatie in care nu sunt sigura ca e mobbing sau nu!
  In organigrama firmei X este sef dupa el urmeaza Y si pe urma a,b,c,d,etc
  X a fost o zi in deplasare!
  Cand s a intors X a fost fals informat de catre A ca Y nu a ajutat in productie(lucru fals ce poate fi dovedit cu documente)!
  X a avut o discutie cu Y din cauza minciunii spuse de A!
  Y este superiorul lui A,doar ca A nu prea accepta lucrul acesta!
  Cand X nu este prezent A il ignora pe Y!
  Sper ca descrierea mea e clara!
  Ii poate face Y plangere pt mobbing lui A…pt minciuna spusa!??
  Multumesc

  • Buna ziua,

   Din situatia prezentata de dvs inteleg ca Y ocupa o pozitie de middle management si ca a fost supus urmatoarelor actiuni la locul de munca:
   – calomniat de catre un subordonat catre superiorul sau ierarhic;
   – discreditat;
   – nu i se recunoaste autoritatea postului.

   Aceste tipuri de actiuni pot sa reprezinte baza pentru conturarea unei situatii de mobbing al carei scop ar putea fi reprezentat de eliminarea din organizatie a lui Y (pe cai neortodoxe). Dupa un eveniment izolat nu putem vorbi de mobbing ci, cel mult, de risc de mobbing. E nevoie de actiuni repetate de tipul acesta, de o strategie si de o perioada de minim 3-6 luni, in care apar si efecte asupra lui Y, pentru a vorbi de fenomenul de mobbing.

   Insa sigur ca trebuie sesizata situatia: Y poate face plangere ca A nu ii recunoaste autoritatea postului si sa aduca dovezile necesare pentru a demonstra acest lucru (martori, inregistrari etc). Pentru binele organizatiei, X ar trebui sa ia masurile necesare restabilirii ordinii.

   Si eu sper ca am fost sufiect de clara in formularea raspunsului. Mi-ati oferit extrem de putine detalii pentru a va putea oferi un raspuns mai generos.

   Va doresc numai bine,

   Flori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s