In 09.11.2018, m-am bucurat sa intalnesc o super-grupa de oameni preocupati de interesul copilului cu privire la stare lui de bine in mediul scolar. A fost destul de mare diversitatea participantilor: cadre didactice, consilieri scolari, director de gradinita, psihologi, psihoterapeuti, repezentanti presa si multi „doar-parinti” (asa cum s-au autointitulat), toti animati de un singur scop: cum sa reducem incidenta bullying-ului in mediul scolar.
Cadrul a fost asigurat de ISTT (Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei),al carui colaborator sunt de cativa ani. Si vreau sa multumesc tuturor colegilor din Institut care s-au alaturat mie in demersurile de aducere in atentia tuturor acest tip de trauma din mediul scolar. Bullying-ul este fara doar si poate o trauma de relatie care poate schimba si „strica” vieti, talente, sanatate. Intalnire de vineri seara din ISTT a fost tocmai pentru a atrage atentia asupra fenomenului, efectelor dar si parghiilor de interventie si suport. Martorul (fie el elev sau adult) are un rol cheie in a opri la timp aparitia bullyingului si cuvantul -solutie este ECHIPA. O trauma de relatie este vindecabila sau efectele ei mai posibil a fi remise doar in relatie. Alaturi de participantii la acest workshop am simtit ca formam o asemenea echipa si, fiecare dintre ei, a plecat cu imboldul si cateva idei despre cum ar putea contribui la preventia bullyingului din rolul si locul propriu in care se afla in raport cu unul sau mai multi copii.
Oboseala adunata in saptamana de lucru nu a mai contact cand am inceput sa vorbim o problema atat de actuala si fierbinte in realitatea scolara a copiilor nostri. Vreau sa las aici cateva dintre intrebarile in jurul carora s-a concentrat atat prezentare cat si partea interactiva a workshopu-ului, intrebari asa cum le-am primit de la participanti:
Ce facem (cum reactionam) cand bullyingul vine de la profesor (diriginte) catre copilul tau?
Bullying – asimilez cu sicanare, intimidare. Cum prevenim sau cum sfatuim, ca parinte, pe copii sa evite situatii de bullying? Cum il ajutam sa treaca aceste situatii?
In contextual larg general in care agresivitatea este prezenta si chiar stimulate social, ce rezultate eficiente pot avea interventiile in caz de bullying?
Cum lucrezi / ajuti un copil bullied in contextual in care nimic din mediu (nici acasa, nici la scoala) nu se schimba?
Cum se intervine intr-un mod neintruziv in comportamentul agresorului?
Cum putem convinge o scoala (ca si psiholog) pentru a accepta o vizita cu scopul de a observa un copil care este agresat de colegii lui?
Care sunt cauzele care stau la baza acestui process si cum ne pozitionam in relatie cu cel mic, dar si cum ne pozitionam fata de noi (atunci cand ne sunt apasate niste butoane) 😊?
Cum poti face victima sa recunoasca / sa accepte ajutor, atunci cand nu vrea?
Bullyingul este o caracteristica de comportament care se deprinde din mediu sau vine din interiorul copilului (persoanei)?
Cum il faci pe copil (bullied) sa vorbeasca despre asta?
Cum intervenim ca parinte?
Este violenta pasiva abordata si integrate in problema “bullying”?
Cum ii explicit victimei ca nu detine nicio vina vis-à-vis de situatia in care se afla?
Care ar fi cele mai eficiente avertismente / consecinte negative de dat/aplicat agresorului pentru a-l determina sa nu repete comportamentul de tip bullying?
Care sunt procedeele antibullying?
De la ce varsta putem spune ca vorbim despre bullying? Poate incepe inca din gradinita?
Care ar fi cauzele pentru care un copil care schimba scoala pentru ca era bullyizat in vechea scoala, are parte de acelasi “tratament” si in noua scoala?
Cum ajungem la agresori?
Cum ajutam agresorii sa inteleaga consecintele sis a opreasca acest comportament?
Cum ajutam un copil victima a bullyingului daca refuza interventia la scoala a parintilor?
Puteti sa ne spuneti care sunt pasii pentru dezamorsarea unei situatii de bullying?
Care ar fi modalitatile concrete de actiune ale unui adult cu copilul agresat si cu cel care agreseaza?
Va multumesc tuturor pentru o dupa-amiaza petrecuta cu mult sens pentru mine si va doresc mult succes in a actiona asa cum am discutat!
De asemenea, va asteptam cu drag la editii viitoare ale acestor workshop-uri centrate pe starea de bine a copiilor nostri!
Urmatorul eveniment in 29.11.2018 – „Vreau la scoala”.