Constatam la nivel empiric faptul ca acolo unde-i un copil, aproape fara excepție, vom vedea jocuri si jucarii. Jocul este activitatea de baza a copilului și calea prin care el se dezvolta, asa cum munca este cea de baza pentru adult. Jucariile ocupa un rol important in viata copilului inca din primele luni de viata.
Exista o intreaga industrie a jucariilor in ziua de azi si e o provocare constanta pentru producatorii si designerii de produs sa tina pasul cu nevoile clientilor aparent in permanenta schimbare.
Cand cumparam o jucarie / un joc inspre a-l darui unui copil este important sa tinem cont de cateva criterii esentiele pentru a face o bucurie completa prin acest dar nu numai copilului dar chiar si parintelui:
- Jucaria sa fie potrivita varstei si sa nu contina elemente / componente cu care sa se poata rani pe el sau pe alti copii. E inutil sa ii cumpar unui copil mai mic de 1 an o masina cu telecomanda sau nu stiu ce robotel pe care el nu il poate maenvra plus ca prin piesele sale, poate fi periculos pentru sanatatea bebelusului.
- Materialul din care e realizata sa nu fie unul toxic sau sa contina substante toxice (cum ar fi unele vopseluri) – mai ales pentru bebelusii care duc totul la gura e important ca jucariile sa fie confectionate din materiale cat mai naturale (de ex cauciuc natural vopsit cu coloranti alimentari).
- Sa aiba o functie educativa sau de stimulare psiho-senzoriala ori emotionala. Copilul petrece un timp valoros cu respectivul obiect si, in functie de varsta pe care o are, e nevoie sa il antreneze astfel incat el sa se dezvolte prin joc. Chiar si celor mai mici dintre copilasi o jucarie poate servi acestui scop daca ii antreneaza cele 5 simturi:
- vazul (prin coloritul atractiv),
- auzul (prin sunetele pe care le scoate),
- simtul tactil (prin particularitatile detectabile la atingere)
- mirosul (parfumul imprimat materialului – atentie sa fie nontoxic)
- gustul (mai ales pentru cei mai mici care duc obiectele in gura).
Acum, o jucarie inteligenta stie sa faca foarte multe: sa cante, sa-i citeasca povesti prescolarului , sa danseze, ce sa mai?! Un adevarat inlocuitor pentru parintele ocupat cu munca si alte indeletniciri care il impiedica de multe ori sa fie langa copil. Exista personaje pozitive si negative in povesti care sunt reprezentate in diverse papusi. Si cele negative pot fi oferite copiilor pentru ca ei cand se joaca vor include acele jucarii in jocul lor si vor fi un model de asa nu. Cu ajutorul jocului si jucariilor putem sa stimulam in copii experimentarea anumitor emotii si sentimente, sa ii invatam anumite reguli si principii morale.
- Jucaria sa nu reprezinte doar un instrument de divertisment ci si de educare a copilului. Aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care o facem multi dintre noi. Daca este haioasa uitam sa tinem cont si de celelalte criterii de parca acesta ar fi scopul unic si suprem cand o oferim: sa fie haioasa si sa distreze copilul!
- Jocurile si jucariile ar trebui sa serveasca adultilor ca instrument in a creste copilul „cu-minte” si nu „cuminte”. Un copil linistit, retras si inhibat va avea sanse mai putine sa se dezvolate pe toate paliere fiintei sale, decat unul care manat de curiozitate este activ si intotdeauna pus pe explorare si experimentare.
- Valoarea jocului sau jucariei nu se reflecta neaparat in pret. Poate ca jucariile de calitate costa, insa nu intotdeauna trebuie sa fie asa. Pana la urma, orice obiect din natura poate reprezenta o atractie foarte mare pentru copil, desi pentru noi adultii poate parea neinsemnat. Ex. Un pumn de pietricele pe care copilul le poate colora sau o punga de frunze multicolore toamna din care el poate realiza un frumos colaj.
- Jucaria sa fie compatibila cu temperamentul copilului. Copiii inca de foarte mici dezvolta anumite preferinte pentru jucarii. Un copil mai linistit, introvert, se va bucura mult la un joc de puzzle ce ii va capta atentia poate si cateva ore /zi, insa unul mai zburdalnic, care e intr-o permanenta miscare nu va aprecia puzzle-ul foarte mult, mai degraba o minge sau alta jucarie care il pune in sitiatia de a-si descarca surplusul de energie.
- Sa renuntam la preconceptiile ca fetitele se joaca cu papusile si baieteii cu masinutele. Daca o fetita doreste sa manevreze o masina foarte bine, o vom incuraja. Astfel, e posibil ca abilitatile sale motorii, gandirea si imaginatia tehnica sa se dezvolte si sa ii fie foarte utile mai tarziu in viata. Si invers, cand un baietel il vedem ca imbratiseaza o papusa leganand-o afectuos si strangand-o candid la piept si pe el il vom incuraja pentru ca aici sunt bazele unui viitor tata hranitor emotional cu copilul sau. In ambele cazuri o reactie de dezaprobare din partea adultilor poate avea dpret consecinta inhibarea respectivului comportament la copil.
- Jucariile sa incurajeze socializarea copilului. Interactiunea cu ceilalti constituie creuzetul formarii personalitatii copilului si platforma de explorare si experimentare a unor roluri si stari emotionale princ care va trece si mai tarziu la varsta adulta. Leader-ul, generosul etc.
- Sa fie limitat accesul copiilor la cadourile primite. Multi parinti sunt coplesiti de avalansa de jucarii care sunt daruite copiilor lor insa se jeneaza sa refuze binevoitorii din viata copilului. Copilul poate fi dezorientat si coplesit cand i se ofera accesul la foarte multe jucarii. Pe fiecare in parte o va trata superficial si se va plictisi rapid de ea. Acest patern de functionare a copilului in copilarie comporta riscul de a se stabiliza in timp si, mai tarziu, copilul sa se plictiseasca rapid de o materie de la scoala, de teme sau de sarcinile sau locurile de munca la varsta adulta. De aceea in ocaziile in care copilul primeste foarte multe jucarii e indicat ca parintele sa ii propuna sa le puna nedeschise deoparte si, in fiecare zi, copilul sa deschida cate un nou pachet. Astfel se va cultiva in copil rabdarea, capacitatea de a isi amana anumite placeri, deschiderea catre nou / suprinzator. Jucariile trebuie sa stimuleze copilul sa exploreze, sa ii dezvolte creativitatea , sa incurajeze dorinta de a descoperi si autoexprimarea si nu sa ii creeze stres si tensiune.
Spor si inspiratie in a face cele mai potrivite alegeri!
*Sursa foto: http://www.girafasophie.ro/